Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pouťování a konec sezóny.

24. 11. 2012

Závěrečné bilancování 

Blíží se konec roku a tak přichází čas bilancování. Začnu tedy od konce. Za Letohradský železniční klub i sebe děkuji opět té tisícovce malých i velkých návštěvníků našeho muzea v Rokytnici, za slova uznání, ale i připomínky co by se dalo dělat lépe. Pouť s účastí parního válce proběhla dle tradičního scénáře – v sobotu ucházející počasí, v neděli dopoledne všedokonale vypláchlo, bohužel na úvod provozu válce, ale nakonec se vše v dobré obrátilo  a stroj byl zajímavým zpestřením nedělního odpoledne. Tímto si zaslouží naše poděkování i obsluha válce z muzea starých strojů v Žamberku. Závěr léta se nesl v duchu dokončení opravy další části střechy výtopny a tak doufáme, že v příštím roce dojde i na zbytek. Výtopna tak už dostává postupně po letech zpět podobu, kterou si zaslouží. Částečně se daří pokračovat v obnově a přípravě dalších exponátů, zejména vodních jeřábů – jednak očista jeřábu společnosti StEG a pak renovace částí lokálkového typu VII.h, který jak doufáme, bude časem opět provozní.
Rozběhly se rovněž práce na lokomotivě T211.0, která by se mohla po několikaletém odstavení rozjet vlastní silou v příštím roce. Též nákladní vůz Z se do konce roku dočká pokračování prací na novostavbě střechy. Bohužel stejně jako jiné dobrovolné spolky se stále potýkáme s nedostatkem rukou, které jsou bez nároku na odměnu něco šikovně schopny vytvořit.
Zakončení sezóny poslední otevírací den 27.10. proběhlo ve znamení příprav na zimu. Poslední úpravy okolí budovy a test opravených kamen, které muzeu věnoval a vlastnoručně opravil rokytnický pan starosta (děkujeme!). Kamna zapojená do obnoveného kouřovodu ve výklenku remízovací části nám vytvořila atmosféru časů minulých, kdy o něco větší kamna musela zachovávat alespoň minimální tepelnou pohodu. Venkovní počasí totiž během dne ukázalo, že jsme opravdu na horách, při silném ledovém vichru se odpoledne vše zahalilo do bílé barvy prvního sněhu. Po několika desetiletích se tak zakouřilo z opraveného komína a občerstvení zahřálo všechny promrzlé účastníky.
Na závěr zbývá upozornit na tradiční tečku našich celoročních aktivit, kterou je Mikulášská jízda. Letos se svezeme s párou 423.009 do Dolní Lipky a zpět s Mikulášem v sobotu 1.12. viz. www.mikulas.letohrad.cz
 
Za Letohradský železniční klub A.Filip
 

Náhledy fotografií ze složky Práce a brigády 2012