Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky a pouťové ohlédnutí

Letošní pouťový víkend byl pro nás v mnohém nový. Jako každý rok začínáme už v pátek rozšířenou otevírací dobou. Pátek 25.července byl dnem slavnostním. Podařilo se totiž završit dílo které, myslím u nás v celorepublikovém měřítku nemá obdoby. Před více než rokem avizovaná sbírka na výrobu repliky pamětní desky od pěčínského tunelu se dočkala odezvy a s podporou Správy železniční dopravní cesty se podařilo celou věc dotáhnout do konce. Jen pro připomínku. Roku 2010 sběrači kovů, mimo jiné předměty, odcizili a zničili rozměrnou pamětní desku umístěnou na opěrné zdi u portálu tunelu nedaleko zastávky Pěčín na „naší“ trati Doudleby – Rokytnice v O.h. Pachatelé byli sice postupně dopadeni a odsouzeni, ale umělecké dílo bylo nenávratně ztraceno. Deska vytvořená na památku stavby jubilejního tisícího kilometru místních drah v českých zemích za podpory Zemského výboru království českého zůstala jen na fotografiích a vzpomínkách. Málokdo tehdy věřil, že se podaří vyrobit znovu kopii a vrátit k tunelu. Iniciativou starosty města Rokytnice p.Petra Hudouska, dále ing. Petra Tejkla a dalších osob se postupně podařilo vyhlásit sbírku a zapojit další potřebné osoby. Velkým úkolem bylo nejen zajistit finance ale zejména osoby, které by se po umělecké a řemeslné stránce ujaly vlastní výroby nové desky bez jakýchkoliv výkresů, pouze na základě fotografií, kterých v potřebné kvalitě byl naprostý nedostatek. Tvůrcem originálu z r.1906 byl známý Ludvík Herzl, jeho současným pokračovatelem se stal medailér Petr Kolářský se svým ateliérem v nedalekém Kostelci nad Orlicí. Pamětní deska měří na výšku celkem 180 cm a skládá se z několika částí, takže několik měsíců trvající výroba dala autorovi řádně zabrat. Výsledkem sbírky byla výroba formy, ze které byly vytvořeny dvě kopie desky z probarveného laminátu. Jedna byla umístěna zpět na své důstojné místo u tunelu a druhý kus do muzea lokálky v Rokytnici. Právě v pátek tak za přítomnosti vážených hostů ze Správy železniční dopravní cesty, města Rokytnice, starostů oslovených obcí na trase dráhy, tvůrců desky, sponzorů a dalších návštěvníků se mohlo přistoupit k slavnostnímu odhalení v prostorách muzea. Věříme, že tak zůstane zachován odkaz našich předků, kteří s takovou námahou stavbu místních drah pomáhali prosadit a přispěli tak k dalšímu rozvoji naší země.

Sobota v muzeu proběhla již tradičně, návštěvníků průběžně přicházel dostatek, právě tak aby se průvodci stíhali věnovat všem pozornost a odpovídat na občasné zvědavé otázky. Novinkou je samohybná drezína, kterou vyrobil náš člen klubu Pavel Mudruněk (děkujeme!!) jejíž technické vychytávky se budou stále vylepšovat. Další často diskutovanou novinkou je uvedení řádné turistické známky, místo dosavadního kulatého suvenýru. To se podařilo a najdete ji pod číslem 2095, stejně jak stále oblíbenější turistickou samolepku s motivem výtopny a vozu M131.1. Kromě muzea ve výtopně je k prodeji i v  informačním centru na náměstí. Tento první víkend kdy byla v prodeji se prodalo několik desítek kusů. Neděle se nese v Rokytnici vždy formou určitého poklidu po hektické sobotě. Díky již osvědčené spolupráci města Rokytnice a Muzea starých strojů Žamberk tento poklid od dopoledních hodin narušoval dusot parního stroje a pískání píšťaly. Sice ne od kolejí jak bychom si někdy přáli, ale neméně atraktivní. Parní nákladní automobil Škoda Sentinel jako jediný provozní kus tohoto unikátního vozidla, začal neúnavně pendlovat od muzea na nádraží na náměstí a zpět. Možnost svézt se na korbě vozidla využilo mnoho odvážných cestujících, někteří ovšem bez povědomí o parním pohonu a tak následovalo velké překvapení z padajícího popílku a jisker. Automobil budil až do odpoledních hodin zaslouženou pozornost. V příštím roce se dá očekávat opět nějaké parní překvapení.

Díky pěknému počasí se tak víkend v pohodové náladě velice vydařil. Členy LŽK čeká ještě další pokračování brigádnické činnosti na izolaci přístavby výtopny a další práce na exponátech. Všichni kteří se zůčastnili na zvládnutí náročného víkendu si zaslouží poděkování.

 Sepsal A.Filip předseda LŽK

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Práce a brigády 2014